Zažívání, střevní potíže

Trávení (digesce), někdy také zažívání, je metabolický biochemický proces, jehož cílem je získání živin z potravy. V rámci trávení se potrava rozkládá na jednodušší látky, které jsou dostatečně malé, aby mohly být absorbovány v těle. Trávení je typické pro živočichy a většinu heterotrofních (masožravých) rostlin.

Při trávení se disacharidy a sacharidy mění na jednoduché cukry, tuky se štěpí na (acyl)glycerol a mastné kyseliny, bílkoviny zase na aminokyseliny. Nukleové kyseliny se štěpí na nukleotidy, ty dále na nukleosidy a kyselinu fosforečnou.[1] Když je proces trávení ukončen, dochází ke vstřebávání živin. U vyšších živočichů se tak dějě převážně v tenkém střevě a částečně i v tlustém střevě.

Hlavním mechanismem trávení jsou tzv. hydrolytický rozklad pomocí hydrolytických enzymů, které urychlují rozklad složitých řetězců tím, že usnadňují jejich reakci s molekulami vody. Existují specializované hydrolytické enzymy pro každý typ látek: pro bílkoviny, tuky i sacharidy. Před vlastním trávením však často dochází k rozmělňování potravy, a tím zvýšení plochy, na kterou mohou působit enzymy.



Máte k tomuto dotaz? Ptejte se!

Aktuality

02. 01. 2017

MZ: Epidemie chřipky v ČR nastupuje

Počet případů chřipky typu A/H3 v ČR v posledních týdnech stoupl. Nejvíce zasaženy jsou Olomoucký a Moravskoslezský kraj. Informovalo o tom Ministerstvo zdravotnictví ČR (MZ). Hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová uvedla, že aktuálně je situace v ČR hodnocena jako nastupující epidemie chřipky. Jednotlivé nemocnice dle ní mají právo na základě vlastního rozhodnutí vyhlásit dočasné omezení návštěv.

» více aktualit

Ibuprofen